Spring naar content

CIP engineering tot in detail

In het kort

Industrie: Zuivel
Soort project: Process

CIP engineering tot in detail

Meer hygiëne, veiligheid, capaciteit én flexibiliteit

Een gedateerde CIP Manifold biedt kansen tot verbetering, maar brengt soms ook de nodige uitdagingen met zich mee. Samen met de opdrachtgever pakte VMEngineering het engineering vraagstuk op om een extra CIP streng te installeren binnen een zeer beperkte ruimte. Uitbreiding volgens het bestaande concept was geen optie waardoor het gehele CIP manifold uiteindelijk vervangen is.

De aanpak

Tijdens de conceptuele fase zijn er meerdere ruwe ontwerpen in 2D uitgewerkt. Na het maken van de ontwerpkeuze is de ruimte 3D gescand. Aan de hand van deze scan en opgestelde criteria is er een 3D model gemaakt van de nieuwe installatie. De installatie specificaties werden tot in detail omschreven. Niets diende aan de interpretatie overgelaten te worden omdat elke wijziging tot een clash, dan wel verminderde bereikbaarheid, zou kunnen leiden.

Een van de grootste uitdagingen was de zeer beperkte ruimte voor het CIP Manifold.

De huidige situatie zorgde voor:

  • Slechte bereikbaarheid voor onderhoud
  • Slechte bereikbaarheid voor reiniging
  • Onvoldoende hygiënisch naar huidige normen
  • Onvoldoende veiligheidsvoorzieningen
  • Geen uitbreidingsmogelijkheden voor de gewenste extra CIP streng

Deze punten dienden opgelost te worden, maar de klant zag weinig alternatieven betreft het CIP Manifold. Dankzij de gedetailleerde uitwerkingen en de 3D weergave heeft men toch kunnen kijken naar verschillende oplossingen. Hierin zijn samen met de klant keuzes gemaakt. VMEngineering had in dit proces niet alleen de adviserende, maar ook de onderzoekende rol.

Realisatie samen met de opdrachtgever
Tijdens de realisatiefase werd fysiek het oude ontwerp vervangen door het nieuwe efficiënte ontwerp. Ook hier zorgde de beperkte ruimte voor uitdagingen in de uitvoering. Verder diende er natuurlijk zo min mogelijk productietijd in beslag genomen te worden. Een goede planning en begeleiding was dan ook een vereiste. Deze elementen zijn gedaan door VMEngineering; tijdens de uitvoeringsfase in 24-uurs ploegendienst in afwisseling met de opdrachtgever..

Resultaat
Er zijn verschillende onderdelen die voor verbeteringen hebben gezorgd. De veiligheid is bijvoorbeeld vergroot door plaatsen van Block en Bleed kleppen. Verder is er meer flexibiliteit ontstaan dankzij de extra streng. Deze streng zorgt tevens voor meer capaciteit doordat een deel van de CIP reiniging nu parallel aan de productie kan worden gedaan.

De implementatie van het nieuwe CIP Manifold heeft verder gezorgd voor:

  • Verbeterde hygiëne door eliminatie risico op vermenging van stromen
  • Verbeterde bereikbaarheid voor schoonmaak en onderhoud
  • Door verbeterde bereikbaarheid is ook de veiligheid vergroot
  • Verbeterd onderhoudsgemak in het totale CIP Manifold

Waar kunnen we jou mee helpen?

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat gegevens naar diensten van derden worden verzonden.