Skip to content

Meer tijd en ruimte voor vernieuwing

In het kort

Industrie: Groente en fruit
Soort project: Process

Meer tijd en ruimte voor vernieuwing

Een andere kijk op de bestaande productie

Ooit geweten dat de cranberries van Terschelling per ongeluk op het Waddeneiland terecht zijn gekomen? Wij, VMEngineering, leerden de fascinerende geschiedenis van Cranberry Terschellinger en hun kernproduct kennen dankzij de behoefte van de verwerker om meer en slimmer te kunnen produceren. Onze engineers hebben samen met het groeiende bedrijf gekeken naar de kwestie hoe de huidige lijn beter ingezet kan worden en welke informatie er nodig is om in de toekomst de beste keuzes te kunnen maken.

Steeds meer vraag
In eerste instantie sloeg de cranberry en zijn producten niet aan in Nederland, maar dat is na het succes in andere landen, waaronder Engeland, in de loop der jaren veranderd. Met een productie- en coördinatielocatie in Harlingen is de onderneming nu al een tijd lang in staat geweest om meerdere producten op de markt te zetten en voor het merendeel aan de vraag te voldoen, maar het idee om meer producten te kunnen realiseren, ook in de toekomst, vraagt om verandering. Eén van deze veranderingen is de huidige productie van de sappen waarbij gebruik wordt gemaakt van een verouderde lijn. Deze lijn vergt veel onderhoud en leek aan zijn maximum te zitten qua capaciteit.

Vanuit een ander perspectief
Door te kijken naar het productieproces, de lijn, het aantal verschillende producten dat wordt geproduceerd, onderhoud, levensduur, reiniging, grondstoffen enzovoorts, werd duidelijk dat de huidige lijn nog een tijdje langer mee kan en daarbij meer in aantallen kan produceren dan vandaag de dag. De grootste winst is te vinden in de planning en elementen die daar invloed op hebben zoals bijvoorbeeld reiniging, maar ook hoeveel producten er opgeslagen kunnen worden. Door de planning anders in te richten en reiniging te concentreren kan er meer geproduceerd worden per week. Dit betekent voor nu dat een vernieuwing van de lijn niet nodig is om de doelstelling ingaande op capaciteit te behalen. Toch sluit het bedrijf dit niet uit. Sterker nog, misschien is het wel uit te drukken als onvermijdelijk dankzij de ambitie om te blijven groeien en ontwikkelen.

Meer tijd voor nieuwe oplossingen
Wanneer vernieuwing enkel uitstel blijkt te zijn kan men zich afvragen waarom de analyse die is uitgevoerd dan toch zo belangrijk was. Alle gegevens die nu zijn verzameld zijn erg waardevol voor de toekomst, dat is een punt, maar een misschien nog wel belangrijkere uitkomst is: Tijd.

Door momenteel met de huidige lijn de capaciteit te verhogen is er ruimte ontstaan om vernieuwing grondiger aan te pakken. De specificaties die bij de ambities van de organisatie horen kunnen nog helderder worden gemaakt. Verder kan de timing van de vernieuwing nu aangepast worden op overige gebeurtenissen binnen het bedrijf en de markt.

Gedachtegoed binnen het team
De installatie, de productielijn, is voor de toekomstige doelen dus nog niet ideaal maar dit doet niet af van het feit dat de manier van kijken naar de productie al een ontwikkeling door heeft gemaakt. Het uitproberen van de efficiëntere planning gaat ongetwijfeld inzichten opleveren. Ook het besef dat het plaatje groter is dan enkel en alleen de fysieke productielijn is er nog sterker.

Cranberry Terschellinger blijft ambitieus en is enthousiast over de toekomst en al haar mogelijkheden.

Waar kunnen we jou mee helpen?

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat gegevens naar diensten van derden worden verzonden.