Spring naar content

Meet the Engineer – Michiel Joerink

Michiel Joerink

Processen binnen de voedingsmiddelenindustrie kent Michiel Joerink als geen ander. In NIRAS Nederland heeft hij dan ook de werkgever gevonden waarbij hij zijn kennis en kunde over processen in de food goed in kan zetten, uit kan breiden en in de toekomst over kan brengen naar een volgende generatie. De focus op voeding, de mogelijkheden binnen het kantoor in Apeldoorn en de algehele mentaliteit van zijn collega’s waarvan hij sommige uit het werkveld al kende spraken hem erg aan. Dit waren dan ook de doorslaggevende factoren om enkele maanden geleden de stap te maken naar zijn huidige rol als Senior Process Engineer bij NIRAS.

Hoe zou jij jouw professie en rol voor opdrachtgevers omschrijven?

Ik zie mijn werk zelf graag als de vertaling van een klantvraag of -wens naar een concrete en werkende installatie. Ze hebben mij zogenoemd nodig voor de kennis over het proces dat benodigd is om tot een eindproduct te komen. Dit in combinatie met de kennis over beschikbare technologie die daar een rol in speelt.

Wat is jouw achtergrond en hoe sluit deze aan op dat wat je nu doet?

Tijdens mijn studie Bioprocestechnologie mocht ik al ‘proeven’ bij verschillende interessante bedrijven waaronder een hele bekende brouwerij. Uiteindelijk studeerde ik af op het vakgebied: proceskunde. Dankzij die gang van zaken ben ik uiteindelijk altijd bezig geweest met de processen die nodig zijn om voeding of dranken te maken.

Wat ik zo leuk vind aan proceskunde, of procestechnologie, is dat je in contact staat met veel van de andere disciplines. Daarin fungeer je als een soort spin in het web van informatie en kennis voor de keuzes die gemaakt moeten worden bij opdrachtgevers. Daar zit meteen ook de leukste uitdaging van mijn werk. Het is soms moeilijk om het overzicht te behouden, de kennis synchroon te houden en het verwerken van wijzigingen goed te doen bij een vraagstuk, maar als dit uiteindelijk lukt en de resultaten zijn naar wens dan brengt dat meteen voldoening in je werk.

Waarom werk je graag voor NIRAS Nederland en wat hoop je in de toekomst te vinden bij het bedrijf?

Wat me aansprak, naast de uitmuntende mentaliteit van de collega’s die ik al kende, was het feit dat het bedrijf zich focust op dat waar ik me in wil bevinden: De voedingsmiddelenindustrie. Doordat het gehele bedrijf weet dat daar de kracht en kennis ligt staan de neuzen gemakkelijk dezelfde kant op. Je hoeft intern niet te knokken om gehoord te worden, want iedereen weet al snel wat je bedoelt en dat schakelt heel fijn.

Verder vind ik het super dat er een vestiging in Apeldoorn bij is gekomen. Dit is ten eerste een fijne uitvalsbasis voor mijzelf betreft woon-werkverkeer, maar daarnaast ook een leuke kans om aan het begin van iets nieuws te staan. Iedere plek brengt een gevoel met zich mee en ik ben erg enthousiast om dit binnen het gehele bedrijf mee vorm te mogen geven.

Dit geldt overigens ook voor de kennisoverdracht naar jongere professionals waar ik zeker meer mee wil gaan doen. Ik merk dat NIRAS daar graag op inzet en het erg belangrijk vindt dat schoolverlaters of starters kunnen ontwikkelen. Dit is natuurlijk ook een eigen behoefte aangezien een opleiding tot Process Engineer in de food niet bestaat. Veel instromers komen uit de levensmiddelentechnologie of zelfs uit de chemie-opleidingen. Een traject bieden waarbij deze professionals de kneepjes van mijn vak leren is een must en daar zou ik graag meer betrokken bij willen zijn mettertijd.


Veel trends en ontwikkelingen voor NIRAS en binnen de markt

NIRAS Nederland ontwikkelt naast bijvoorbeeld het kantoor in Apeldoorn nog meer op het eigen vakgebied en heeft door onderdeel te worden van het Deense NIRAS nog meer mogelijkheden binnen de Food & Beverage markt, zoals het overkoepelend wordt genoemd.

Michiel Joerink ziet binnen de markt trends zoals plantbased-productie ontstaan. Daarnaast blijft het besparen van energie en grondstoffen een belangrijk onderwerp dat om aandacht vraagt en dit voorlopig nog even zal doen volgens hem.

Waar kunnen we jou mee helpen?

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat gegevens naar diensten van derden worden verzonden.