Skip to content

Meet the Engineer – Gerdien van Koten

Meet the Engineer - Gerdien van Koten

Als splinternieuwe collega van het team Commissioning, Start-up and Validation, in het kort CSV, krijgt Gerdien van Koten niet alleen de kans om veel te leren bij VMEngineering, maar ook de mogelijkheid om standaardisatie van de werkwijzen mee op te pakken. Dankzij haar ervaring binnen de zuivel brengt ze al de nodige kennis met zich mee, toch kan ze niet wachten om de diversiteit van de voedingsmiddelenindustrie nog verder te ontdekken.

Hoe ben jij in dit vakgebied terechtgekomen?
Tijdens mijn oriëntatie op een vervolgopleiding kwam ik in de zogeheten ‘Voedingsmiddelenhal’ terecht op het Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Daar was ik eigenlijk direct om. Het leren kennen van de techniek achter de voeding vond ik direct interessant. Bij de opleiding voedingsmiddelentechnologie combineer je technologische kennis met kennis over voeding. Processen die in gang worden gezet door de technologie hebben een enorme invloed om uiteindelijk een kwalitatief eindproduct te creëren. Dat is waar ik me nu nog steeds maar al te graag mee bezig houdt.

Wat maakt jouw werk leuk en waar leg jij de focus?
Het volledig begrijpen van het proces, en de reacties van ingrediënten hierin, blijft in mijn ogen altijd interessant. Wat gebeurt er precies? Waar kan het mis gaan? Waar kan ik invloed op uitoefenen? Zijn de vragen die me bezig houden. Een belangrijke factor in deze vragen vind ik kwaliteit. De kwaliteit van het eindproduct in deze zin, maar het proces hoort daar precies op afgestemd te zijn. Verder dient hygiëne altijd gewaarborgd te worden.

Voor VMEngineering ben ik momenteel bezig met een eenvoudig en een overzichtelijk productieproces. Het is erg fijn om hier mee te kunnen beginnen. Gelukkig zijn er ook al een aantal projecten gedaan door VME die complexer waren op het gebied van CSV. Deze documentatie neem ik aandachtig door om er wat van op te steken en de werkwijzen onder de knie te krijgen. Dit komt bij een volgend project, dat wellicht wel wat complexiteit met zich meebrengt, van pas. Daarnaast zijn we nog druk bezig met standaardisatie in onze aanpak aangezien de CSV-afdeling nog relatief nieuw is. Het is super dat ik daar op deze manier al over mee kan denken.

Wat maakt CSV voor proces engineering en opdrachtgevers zo belangrijk?
De echte opstart en validatie van installaties en lijnen wordt niet dagelijks gedaan door de medewerkers van de opdrachtgevers. De expertise en, misschien nog belangrijker, beschikbare tijd, vindt men dan ook niet vaak binnen het bedrijf of het projectteam zelf.  Hierin kan ik, of een van mijn collega’s, dan ondersteunen. Verder kan het juist ook voor een projectteam heel nuttig zijn om eerder een CSV-er, om het even zo te noemen, in te zetten. Iedere wijziging binnen het proces betekent namelijk iets voor het eindproduct en de beoogde specificaties die in de validatie getoetst moeten worden. Wanneer iemand vroeg in het project adviseert op deze punten kan de start-up en de validatie alleen maar beter worden uitgevoerd in mijn optiek.

Door onze CSV aanpak krijgt de opdrachtgever een overzicht van cruciale punten. Deze punten gaan in op het proces en de bedrijfsvoering, wij noemen dat Critical to Business (CTB), en op de kwaliteit van het eindproduct Critical to Quality (CTQ). Onder de CTQ valt de kwaliteit van het product zelf, maar dus ook hygiëne in de vorm van ‘cleaning’ als punt om te toetsen. Het bieden van een overzicht van alle kwalificaties is een onderdeel van de gehele validatie, toetsing en documentatie, dus het geheel waar we de klant in ontzorgen.


Trends die van invloed zijn op CSV

Zoals Gerdien al vertelt heeft iedere keuze binnen het proces een effect op het eindproduct. Sommige keuzes die producenten maken worden sterk beïnvloed door de vraag vanuit de consument of zelfs vanuit richtlijnen en/of wetgeving die de overheid oplegt. Gezondheid en milieu zien we terug in ontwikkelingen. Gerdien geeft als voorbeeld suiker- en zoutreductie in voeding. De consument wil dit verminderd hebben, maar dit betekent voor sommige producten dat er een andere manier van conserveren gevonden moet worden, want micro-organismen pakken alle ruimte die ze krijgen. Naast de nieuwe manier van conserveren kan het dus ook zo zijn dat hygiëne opnieuw onder de loep moet worden genomen bij deze veranderingen. Evenzeer is het verbruik van energie of grondstoffen een agendapunt van betekenis geworden voor opdrachtgevers. Minder verbruik dient natuurlijk geen vermindering van kwaliteit of hygiëne te betekenen! Hier houdt Gerdien zich ongetwijfeld de komende tijd bij VMEngineering mee bezig.

Waar kunnen we jou mee helpen?

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat gegevens naar diensten van derden worden verzonden.