Skip to content

Meet the Engineer – Oemar Fariegh Nanhekhan

Oemar Fariegh Nanhekhan

Al ruim twee jaar is Oemar Fariegh Nanhekhan werkzaam bij VMEngineering. Op ons kantoor in Sneek staat hij bekend als de sportman die goed weet wat hij eet. Gek genoeg was de voedingsmiddelenindustrie niet zijn eerste keus als focusgebied tijdens zijn opleiding tot Chemical Engineer. Toch heeft hij nu met zijn affiniteit voor voeding en kennis van chemie een goede combinatie te pakken voor zijn rol als Process Engineer in de foodindustrie.  

Hoe ben je Proces Engineer geworden en waarom juist in de voedingsmiddelenindustrie?
Mijn achtergrond ligt in de Chemical Engineering met een geheel andere specialisatie, namelijk in olie en gas. Helaas bood de arbeidsmarkt ten tijde van mijn afstuderen op dit gebied weinig mogelijkheden. Via een recruiter ben ik bij VME terecht gekomen. Dit betekende voor mij een kleine overstap naar de voedingsmiddelenindustrie. Ik zeg bewust een kleine stap omdat er naar mijn mening in de basis veel overeenkomsten zijn. Er is voor mij één duidelijk verschil tussen de olie- en gasindustrie en de voedingsmiddelenindustrie. Dit verschil betreft de focusgebieden in de engineering. Binnen de olie- en gasindustrie is men veelal bezig met veiligheid. Dit is natuurlijk ook belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie, maar hier ligt de focus met name op hygiëne. Op het vlak van hygiëne kunnen nog veel verbeteringen worden doorgevoerd in bestaande productiefaciliteiten. Het is een aspect dat direct wordt opgepakt bij nieuwe fabrieken en installaties.

Wat maakt de werkzaamheden interessant en waar ligt jouw kracht?
Op de middelbare school bleek het vak scheikunde mij erg goed af te gaan, vandaar dat ik dit heb doorgezet in mijn studie Chemical Engineering. Ik vind het erg leuk om uit te zoeken hoe een eindproduct tot stand moet komen. De fase waarin de opdrachtgever ons pas net voor een project heeft gevonden en met de vraag komt: ‘Ik wil dit eindproduct, hoe krijg ik dat voor elkaar?’, vind ik het meest interessant. Het (in grote lijnen) opzetten van één of meerdere concepten, daar ligt mijn interesse. Bij VMEngineering noemen we dat onderdeel ‘Conceptual Design’. Hierop volgen verschillende fases waaronder ‘Detail Engineering’. Hoewel dit niet mijn favoriete bezigheid is besef ik continue dat ook dit mij kennis bijbrengt voor nieuwe opdrachten met interessante vraagstukken. Ondanks een veelal herkenbaar patroon leer ik telkens weer bij. Uiteraard variëren de producten per opdracht. Hierdoor dien je als werknemer scherp te blijven in het aandragen van oplossingen en is iedere werkdag leerzaam. Dit is voor mij een absoluut pluspunt van de voedingsmiddelenindustrie.


Trends en ontwikkeling 

‘Mensen zijn steeds meer bewust geworden van producten die hun levensstijl ondersteunen’, merkt Oemar op. Volgens hem blijven high-protein, vegan en streekproducten innoveren en groeien in aantallen in de (super)markt. Dit geldt zowel voor de fysieke winkels als voor de opkomende webshops. Aansluitend is en blijft het milieuaspect belangrijk. Dit ziet Oemar naast de vraag naar veiligheid en hygiëne steeds vaker als randvoorwaarde bij projecten. Een ander voorbeeld van een trend die hij benoemt is de Lely Orbiter en het ‘Mijn Melk’ concept. Lokale producten, en daarbij lokaal produceren, worden ook steeds populairder. 

Oemar blijft zich ontwikkelen wanneer het gaat om oplossingen, het aanpakken van projecten in onze groeiende branche en in zijn interesse in voedingsmiddelen.

Waar kunnen we jou mee helpen?

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat gegevens naar diensten van derden worden verzonden.